Rosul in moda

Postate de: Tie-Me-Up Editor In: Tie Me Up Comentarii: 0 Vizualizari: 2172

Rosul este o culoare plina de energie, intensa, care vorbeste despre putere si seductie. Interesanta, misterioasa, complicata, provocatoare - iata cateva din motivele pentru care o regasim atat de des in colectiile designerilor de fashion din intreaga lume.

Rosul este o culoare complexa. De la asocierea cu pacatosi si sfinti, la razboinici si dame de companie, regi si negustori, rosul este o culoare cu o multitudine de substraturi. 

De la un ruj rosu aprins, pana la o tinuta Valentino – rosul transmite un mesaj care cere a fi decodat!

Tot ce inseamna rosu incepe cu bazele comunicarii umane. In ebraica “Adam” inseamna “rosu”, iar cuvantul Aztec “tlapalli” se traduce si ca “rosu”, dar poate insemna si “culoare”. 

Cele mai importante conotatii ale culorii sunt cele legate de sange si pasiune. Conform mitologiei grecesti, trandafirul rosu s-a nascut din sangele lui Adonis, amantul ucis al Afroditei. Rosul a devenit astfel simbolul universal al indragostitilor.

Mai presus de orice, rosul este culoarea banilor. Pana la inventia vopselelor sintetice, rosul era echivalentul couture: numai cei bogati il puteau purta, din moment ce producerea pigmentului rosu implica un proces lung si laborios.

Pana in secolul XIX rosul era un simbol al statutului social – indiferent de trend-urile cromatice ale sezonului. O singura exceptie la regula: femeile erau sfatuite sa evite culoarea, care putea fi asociata cu vulgaritatea si moravurile usoare in cazul sexului slab. 

Legat atat de puternic de excesele aristocratiei, rosul si-a pierdut din popularitate cam in acelasi moment cu caderea in dizgratie a claselor nobiliare. 

Revenirea in lumina reflectoarelor a culorii a inceput cu inovatiile in domeniul vopselelor sintetice de la mijlocul secolului XIX, iar roşul a primit o noua clientela: clasa muncitoare care s-a distrat copios cu insusirea culorii intezise. Devenind atat de „comun”, rosul si-a pierdut din alura nobiliara si a inceput sa fie evitat de clasa bogatilor. 

Din fericire, astazi purtam rosu pentru un numar foarte mare de motive, dar mesajul principal a ramas: „Hei! Uita-te la mine!” 

O scurta trecere in revista a nuantelor de rosu din moda (Givenchy, Revlon, Valentino), a tinutelor de pe covorul rosu (culoarea nu este o coincidenta, doar o alta interpretare a noii aristocratii) si a rochiilor iconice din istoria cinematografiei: Bette Davis in „Jezebel”, Vivien Leigh in pe „Pe aripile vantului”, Sophia Loren, Minnie Mouse si Betty Boop, ne poarta intr-un intreg univers feminin.

Rosul a insemnat o noua era in emanciparea femeii: de la impresiile negative ale culorii (prost gust, vulgaritate), rosul a început sa fie purtat de femeile constiente de forta lor de atractie. 

Desigur, rosul ne duce cu gandul mai ales la dragoste, aventura, sex. 

Rosul a ramas la fel de important in zilele noastre, ca atunci cand a aparut prima oara pe peretii stramosilor nostri din neolitic. 

Ref. Sinners and Saints: The History of the Color Red in Fashion

Comentarii

Scrie un comentariu