ROSUL IN MODA

Postate de: Tie-Me-Up Editor In: Tie Me Up Comentarii: 0 Vizualizari: 1280

Rosu este o culoare plina de energie, foarte intensa, ce da senzatia de putere. Acestea sunt doar cateva din motivele care fac din rosu o culoare care nu lipseste dintr-o colectie de accesorii fashion prezentate pe podium.

Roşul este o culoare complexa. De la asocierea cu păcătoşi şi sfinţi, la războinici şi dame de companie, regi şi negustori, roşul este o culoare cu o multitudine de substraturi.

De la un ruj roşu aprins pana la o ţinută Valentino – roşul transmite un mesaj care cere a fi decodat!

Tot ce înseamnă roşu începe cu bazele comunicării umane. În ebraică, “Adam” înseamnă “roşu”, iar cuvântul Aztec “tlapalli” se traduce şi ca “roşu” dar poate însemna şi“culoare”.

Cele mai importante conotaţii ale culorii sunt cele legate de sânge şi pasiune. Conform mitologiei greceşti trandafirul roşu s-a născut din sângele lui Adonis, amantul ucis al Afroditei. Roşul a devenit astfel simbolul universal al îndrăgostiţilor.

Mai presus de orice, roşul este culoarea banilor. Până la invenţia vopselelor sintetice, roşul era echivalentul couture: numai cei bogaţi îl puteau purta, din moment ce producerea pigmentului roşu implica un proces lung şi laborios.

Până în secolul XIX roşul era un simbol al statutului social – indiferent de trend-urile cromatice ale sezonului. O singură excepţie la regulă: femeile erau sfătuite să evite culoarea care putea fi asociată cu vulgaritatea şi moravurile uşoare în cazul sexului slab.

Legat atât de puternic de excesele aristocraţiei, roşul şi-a pierdut din popularitate cam în acelaşi moment cu căderea în dizgraţie a claselor nobiliare.

Revenirea în lumina reflectoarelor a culorii a început cu inovaţiile în domeniul vopselelor sintetice de la mijlocul secolului XIX, iar roşul a primit o nouă clientelă: clasa muncitoare, care s-a distrat copios cu apropierea culorii intezise. Devenind atât de „comun”, roşul şi-a pierdut din alura nobiliara şi a început să fie evitat de clasa bogaţilor.

Din fericire, astăzi purtăm roşu pentru un număr foarte mare de motive, dar mesajul principal a rămas: „Hei! Uită-te la mine!”

Să ne uităm la toate nuanţele de roşu din moda (Givenchy, Revlon, Valentino), la ţinutele de pe covorul roşu (culoarea nu este o coincidenţă, doar o altă interpretare a noii aristocraţii) şi toate rochiile iconice din istoria cinematografiei: Bette Davis in „Jezebel”, Vivien Leigh în pe „Pe aripile vântului”, Sophia Loren, Minnie Mouse şi Betty Boop.

Roşul a însemnat o nouă eră în emanciparea femeii: de la impresiile negative ale culorii (prost gust, vulgaritate), roşul a început să fie purtat de femeile conştiente de forţa lor de atracţie.

Bineînţeles, roşul ne duce cu gandul mai ales la dragoste, aventura, sex.

Roşul a rămas la fel de important in zilele noastre, ca atunci când a apărut prima oară pe pereţii strămoşilor noştri din neolitic.

Sinners and Saints: The History of the Color Red in Fashion

Inrudite prin etichete

    Comentarii

    Scrie un comentariu