Rosul in Istorie

Postate de: Tie-Me-Up Editor In: Tie Me Up Comentarii: 0 Vizualizari: 2132

Rosu este printre primele culori folosite de oameni in arta. Din punct de vedere al spectrului cromatic, rosu este baza mai multor culori, dar este o nuanta primordiala asociata cu mai multe elemente: de la sange, la esenta vietii si la pasiune.

ROSUL IN ISTORIE 

Rosul este una dintre cele trei culori primare, pe langa galben si albastru. Din punct de vedere al spectrului cromatic, rosul este baza mai multor culori si se asociaza cu elemente primordiale: de la sange, la esenta vietii si la pasiune. 

Rosu este printre primele culori folosite de oameni in arta. In situl arheologic de la Pinnacle Point din Africa de Sud au fost descoperite desene din oxid de fier de culoare rosie de acum 4000 de ani. 

Un rosu mai intens, numit vermilion, a fost fabricat prin uscarea si sfaramarea insectelor mici numite Kermes Vermillio de catre romani, de aici si denumirea de rosu vermilion. 

Rosul nu a fost o exclusivitate occidentala. El a patruns si in Orientul Indepartat. In China antica artizanii pictau obiecte de ceramica in rosu si negru inca cu 3000 de ani inainte de era noastra. 

Rosul era o culoare importanta si in Roma, unde purpura de Tyrian era culoarea imperiala. Romanii purtau togi cu dungi rosii in timpul sarbatorilor, iar miresele purtau un sal rosu – flammeum. Rosu era folosit si la vopsirea statuilor si a pielii gladiatorilor – prima uniforma sportiva atestata, evident rosie, este una purtata in timpul curselor de care.

Armata era asociata cu rosu: soldatii purtau tunici rosii, iar ofiterii purtau o mantie care, in functie de calitatea vopselii, putea fi rosie, stacojie sau purpurie. In mitologia romana rosul este asociat cu zeul razboiului, Marte, subliniind asocierea dintre culoare, religie si armata. 

Aceasta corelare a fost preluata de crestini: in cadrul Bisericii Catolice cardinalii poarta rosu si este una dintre cele mai iconice culori ale clerului. Nuanta specifica folosita de gradele superioare ale Bisericii este numita „rosu-cardinal” – atat de puternica este asocierea dintre cele doua. 

Legenda spune ca rosul a devenit culoarea cardinalilor in 1245, cand papa Inocentiu IV a acordat faimoasa palarie rosie acestora. De atunci, rosul a devenit culoarea purtata de membrii Sfantului Colegiu si le aminteste cardinalilor ca trebuie sa fie mereu pregatiti sa se jertfeasca pentru Biserica.

Pana la Revolutia Franceza, codul vestimentar impus in Europa era foarte riguros. Prepararea culorilor din pigmenti puri era foarte laborioasa. Purtarea hainelor rosii era dreptul exclusiv al nobilimii, iar robele purpurii ale regilor, cardinalilor, judecatorilor si calailor anuntau puterea lor asupra vietii si a mortii.

Dezvoltarea procedurilor moderne ale vopsitorilor si deteriorarea puterii nobilimii a dus la scaderea in importanta a rosului, desi mai exista mici enclave in care culoarea si-a pastrat valentele (de exemplu, judecatorii Curtii Supreme din Germania poarta robe rosii) si momente ale Zeitgeist-ului in care rosu reintra triumfator pe scena mondiala (Dolce&Gabbana, toamna-iarna 2013).

Comentarii

Scrie un comentariu